2004.1 Rit 8: Vizille – Alpe d’Huez – Vizille

Achtste rit: Vizille – Alpe d’Huez – Vizille 93 km

Alpe d’Huez is een beroemde berg in de Franse Alpen, gelegen in het departement Isère, en staat vooral bekend als een van de meest iconische beklimmingen in de wielersport, met name in de Tour de France. Hier is wat basisinformatie en enkele interessante feiten over Alpe d’Huez:

1. Geografie en locatie
  • Hoogte: Alpe d’Huez ligt op een hoogte van 1.860 meter boven zeeniveau.
  • Regio: Het ligt in het Massif des Grandes Rousses, in de buurt van de stad Grenoble.
  • Wintersport: Alpe d’Huez is ook een populair wintersportoord. Het skigebied staat bekend om zijn uitgebreide pistes en sneeuwzekerheid. De beroemde “Sarenne” is een van de langste skipistes ter wereld, met een lengte van ongeveer 16 km.
2. Tour de France
  • Aantal bochten: De klim naar de top van Alpe d’Huez telt 21 haarspeldbochten, elk gemarkeerd met een bord dat een van de eerdere winnaars van deze etappe eert.
  • Lengte en stijging: De klim is ongeveer 13,8 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 8,1%, waarbij sommige stukken steiler zijn dan 10%.
  • Geschiedenis in de Tour: Alpe d’Huez werd voor het eerst opgenomen in de Tour de France in 1952. Sindsdien is het een van de meest legendarische beklimmingen in de race, vaak beslissend voor het eindklassement. Wielerlegendes zoals Fausto Coppi, Bernard Hinault en Marco Pantani hebben hier grote overwinningen behaald.
Total distance: 46.37 km
Max elevation: 1810 m
Min elevation: 282 m
Total climbing: 2030 m
Total descent: -506 m

Terug naar 2004.1 Saintes – Alpe d’Huez

Terug naar overzicht