2004.1 Rit 1: Saintes – Brantôme

Eerste rit: Saintes – Brantôme 144 km

Saintes, een stad met een rijk historisch erfgoed in het westen van Frankrijk, is een prachtige bestemming voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis. Eens een belangrijke Gallo-Romeinse stad, vindt u in Saintes indrukwekkende overblijfselen zoals het amfitheater en de Arc de Germanicus. De Abbaye aux Dames voegt een spirituele dimensie toe aan de stad met zijn serene architectuur. De Charente rivier, die door Saintes stroomt, biedt pittoreske landschappen en heerlijke mogelijkheden voor boottochten. Het Musée Dupuy-Mestreau is een schatkamer van lokale kunst en tradities, terwijl de kathedraal Saint-Pierre majestueus boven de skyline uitsteekt.
Voor wijnliefhebbers ligt Saintes dicht bij de beroemde Cognac-regio, waar rondleidingen en proeverijen een must zijn. Het jaarlijkse muziekfestival, Festival de Saintes, viert klassieke muziek en trekt bezoekers van heinde en verre. De lokale markten borrelen van leven en bieden regionale delicatessen die elke smaakpapil prikkelen. Rustige wandelingen langs de geplaveide straatjes onthullen charmante boetieks en ambachtelijke winkels. Saintes is rijk aan groene plekken zoals de Jardin Public, ideaal voor een ontspannen middag. Met zijn unieke combinatie van natuur, kunst, en geschiedenis, is Saintes een verborgen parel in de regio Nouvelle-Aquitaine.

Brantôme, vaak bekend als het “Venetië van de Périgord”, is een betoverend stadje in Frankrijk dat omarmd wordt door de rivier de Dronne. Met zijn historische abdij die trots over het water uitkijkt, is de Abbey of Saint-Pierre de Brantôme een pittoresk middelpunt. De torenhoge kliffen die achter de stad oprijzen, bieden een spectaculair decor, waar men sporen van prehistorische bewoning kan ontdekken.

Een wandeling door de geplaveide straatjes onthult charmante winkels, traditionele restaurants en gezellige cafés. Brantôme’s wekelijkse markt, gehouden op vrijdagen, is de perfecte plek om lokale lekkernijen en ambachtelijke producten te proeven. De Jardin des Moines, een vredige tuin naast de abdij, biedt een serene ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven.

Boottochten op de Dronne zijn populair; ze bieden een unieke kijk op het stadje en de omliggende natuur. De historische bruggen van Brantôme, zoals de 15e-eeuwse Pont Coudé, voegen een romantische charme toe aan het stadslandschap. Liefhebbers van geschiedenis zullen genieten van het Musée Fernand Desmoulin, met kunst en voorwerpen die het verhaal van de regio vertellen.

De Grotte de Villars, in de buurt van Brantôme, is een fascinerende attractie vol prehistorische schilderingen en indrukwekkende stalactieten en stalagmieten. En tot slot, de gastronomie van Brantôme reflecteert de rijkdom van de Périgord met specialiteiten zoals truffels, foie gras en Bergerac-wijnen, die zorgen voor een onvergetelijke smaakervaring.

Total distance: 144.11 km
Max elevation: 190 m
Min elevation: 1 m
Total climbing: 1674 m
Total descent: -1564 m

Terug naar 2004.1 Saintes – Alpe d’Huez

Terug naar overzicht